Klikgebit

Voor een klikgebit op implantaten bent u bij Kunstgebitcentrum Oisterwijk en Schijndel aan het juiste adres. Een klikgebit is een kunstgebit dat vastgeklikt zit op implantaten. Een klikgebit kan zowel in de bovenkaak als in de onderkaak gemaakt worden. Doordat het klikgebit vastgeklikt zit op de implantaten, zit het erg stevig vast. Hierdoor zit een klikgebit een stuk strakker dan een conventionele gebitsprothese die als het ware vastgezogen wordt op een kaak zonder implantaten. Een klikgebit kan niet onverwachts uit uw mond vallen tijdens het praten, eten of lachen. Een klikgebit zit steviger vast, maar is voor u toch heel eenvoudig uit te nemen om te reinigen bijvoorbeeld.

Bij het maken van een nieuw kunstgebit stellen wij de wensen van de cliënt altijd voorop. Zo bepalen we samen de kleur, vorm en de stand van uw tanden en houden rekening met uw specifieke wensen en hoe uw tanden er vroeger uitzagen. Alles kan bij ons in overleg en op maat gemaakt worden, met als doel een eindresultaat waarbij uw gebitsprothese niet van echt te onderscheiden is.

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit, ook wel bekend als een klikprothese of een implantaten gedragen prothese, is een kunstgebit dat vastgeklikt zit op implantaten. Het is een tandprothetische oplossing voor mensen waarbij een conventionele prothese niet (meer) voldoet. Het is ontworpen om stabiliteit, comfort en functionaliteit te bieden in geval dat deze ontbreekt bij de ‘gewone’ conventionele prothese.

Waarom een klikgebit op implantaten?

U begint vaak met een ‘normaal’ kunstgebit. Een kunstgebit dat zich vastzuigt op uw kaken. Wanneer u last heeft van een loszittend kunstgebit of problemen ervaart tijdens het eten, kauwen en/of praten, is een kunstgebit op implantaten misschien een uitkomst voor u.

Doordat de implantaten in uw kaak worden geplaatst, waarop vervolgens het klikgebit vastgezet wordt, is de stevigheid van het klikgebit niet afhankelijk van de vorm van uw kaak. Als uw kaken bijvoorbeeld verder zijn geslonken, kunnen uw kaken een normaal kunstgebit niet meer genoeg houvast bieden. Een klikgebit biedt altijd houvast door het kliksysteem op de implantaten. Een klikgebit blijft bovendien altijd goed uitneembaar.

Gebitsprothese

Voordelen / nadelen klikgebit.

Er zijn vele voordelen te benoemen voor een klikgebit op implantaten, we noemen de drie belangrijkste:

  1. Het klikgebit biedt meer stevigheid dan een ‘gewone’ prothese.
  2. Is minder afhankelijk van de vorm van de kaak.
  3. Het klikgebit in de bovenkaak kan eventueel ook zonder een verhemelte.

Hoewel een klikgebit tal van voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar u zich bewust van moet zijn:

  1. Het plaatsen van implantaten vereist een chirurgische ingreep. Hoewel deze procedure over het algemeen veilig is, brengt het wel risico’s met zich mee, zoals een mogelijke infectie of ongemakken tijdens de genezingsperiode.
  2. Na het plaatsen van de implantaten is er een periode van genezing nodig voordat het klikgebit definitief kan worden bevestigd. Dit kan enkele weken tot maanden duren.
  3. De implantaten dienen jaarlijks gecontroleerd te worden door de implantoloog of mondhygiënist. Onvoldoende mondhygiëne kan leiden tot complicaties, zoals bijvoorbeeld ontstekingen rond de implantaten.
  1. Niet iedereen komt in aanmerking. Een voldoende gezonde kaakstructuur en algemene gezondheid zijn essentieel voor het succes van de behandeling.

Klikgebit onderkaak

Het klikgebit voor de onderkaak is een innovatieve en effectieve tandheelkundige oplossing die steeds populairder wordt. In tegenstelling tot de traditionele kunstgebitten biedt een klikgebit extra stabiliteit en comfort, wat resulteert in een verbeterde kwaliteit van leven voor degenen die kampen met tandverlies in de onderkaak.

Een van de belangrijkste voordelen van een klikgebit in de onderkaak is de verhoogde houvast en de stabiliteit. Dit wordt bereikt door implantaten in het kaakbot te plaatsen, waaraan het klikgebit stevig wordt bevestigd. Hierdoor wordt voorkomen dat het kunstgebit verschuift of loskomt, zelfs tijdens het praten, eten of lachen. Deze verbeterde stabiliteit draagt bij aan een natuurlijker mondgevoel en geeft het vertrouwen om zonder zorgen door het leven te gaan.

De procedure van een klikgebit.

juiste adres. Wij begrijpen dat elke mond uniek is, daarom raden wij u aan een om afspraak te maken voor een vrijblijvend intakegesprek. Tijdens deze afspraak kunnen we de specifieke problemen die u ervaart en de wensen die u heeft bespreken en beoordelen en kijken of een klikgebit een passende oplossing zou kunnen zijn. Onze praktijk staat klaar om u hierbij de nodige begeleiding te bieden.

Voor het plaatsen van implantaten werken wij nauw samen met ervaren implantologen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de gehele behandeling soepel verloopt. Wij streven altijd naar een optimaal eindresultaat.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een afspraak te maken en uw mondgezondheid en wensen te bespreken.

Klikgebit bovenkaak

De stabiliteit van een kunstgebit in de bovenkaak wordt gecreëerd door de zuigkracht op het verhemelte, waarbij het contactoppervlak tussen de kaak en het kunstgebit bijna twee keer zo groot is als dat in de onderkaak. Hierdoor wordt een klikprothese voor de bovenkaak wat minder vaak aanbevolen dan de onderkaakvariant.

Desondanks wordt in specifieke situaties wel gekozen voor een klikgebit in de bovenkaak, met name wanneer er sprake is van:

  1. Een aanzienlijke slinking van de bovenkaak.
  2. De aanwezigheid van een extreem vlak verhemelte.
  3. Individuen met een uitgesproken neiging tot kokhalzen.

In dergelijke gevallen vergoedt de zorgverzekeraar ook de kosten van het bovenkaak-klikgebit.

Kunstgebit reparatie.

Helaas kan het soms voorkomen dat uw prothese beschadigd raakt door middel van slijtage. In dergelijke gevallen is een reparatie nodig om de prothese te herstellen. Bij een goede mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandprotheticus kan een klikgebit gedurende vele jaren in goede staat blijven verkeren.

Klikgebit

Vergoeding en kosten van het klikgebit.

Wij begrijpen dat de financiële aspecten van tandheelkundige zorg en tandprothetische zorg een belangrijke rol spelen bij het nemen van beslissingen over uw situatie. Daarom hebben wij contracten gesloten met alle zorgverzekeraars. Hierdoor worden de kosten van een nieuw klikgebit bijna in zijn geheel vergoed vanuit uw basisverzekering.

Voor een klikgebit in de bovenkaak geldt een vergoeding van 92% uit de basisverzekering. Voor een klikgebit in de onderkaak geldt een vergoeding van 90% uit de basisverzekering. Bij een volledige gebitsprothese in de bovenkaak, gecombineerd met een klikgebit in de onderkaak, wordt 83% vergoedt vanuit de basisverzekering.

De totale kosten van een nieuw klikgebit kan variëren. U krijgt vooraf altijd informatie over de kosten van ons, zodat u nooit voor verrassingen achteraf komt te staan. Daarnaast is het goed om te weten dat met een aanvullende tandartsverzekering ook de eigen bijdrage vergoedt kan worden.

Mocht u vragen hebben over de kosten en de vergoedingen, mag u altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan klaar om u te helpen en u te informeren.